Selvitimme Muunto-hankkeessa mahdollisuutta perustaa Suomeen anonyymi, haittoja vähentävä drug checking -ainetunnistuspalvelu. Aineiden tunnistaminen laboratoriotestillä voisi vähentää vaarallisimpien aineiden käyttöä ja hillitä haitallisimpia käyttötapoja. 

Pidimme Ainetunnistuksen aika -päätösseminaarin tammikuussa Helsingissä. Sen yhteydessä julkaisimme Ainetunnistuksen aika -oppaan. Se on saatavilla myös ilmaisena verkkojulkaisuna.

Vaikka hanke päättyi tammikuussa 2019, siitä jäi paljon ajankohtaista ja tärkeää aineistoa päihdepoliittiseen keskusteluun. Olihan hankkeen päämääränä vastata muuntohuumeiden ja uusien huumeilmiöiden tuomiin päihdepolitiikan uudistustarpeisiin. Muunnossa tärkeänä lähtökohtana oli huumeita käyttävien ihmisten ihmisoikeuksien kunnioitus, joka on haittoja vähentävän työn ytimessä. Hankkeessa kehitimme myös Tor-verkossa tehtävää päihdetyötä.

Muunto-hankkeesta jäi paljon ajankohtaista ja tärkeää aineistoa päihdepoliittiseen keskusteluun.

Kadulta labraan -pilottitutkimuksessa kerättiin tyhjiä muovipusseja, joita oli käytetty huumeiden säilytykseen. Tutkijat selvittivät, missä määrin laboratoriolöydökset vastasivat kuvausta siitä, minä aine oli myyty. Tutkimusraportti löytyy A-klinikkasäätiön Tietopuusta ja tutkimuksesta julkaistu juttu Tiimi-lehdestä 1/2020.

Lokakuussa osallistuimme eurooppalaisten drug checking -palveluiden Tedi-verkoston ja Euroopan huumeseurantakeskuksen asiantuntijoiden kokoukseen, jossa suunniteltiin ainetunnistuksen kehitystä. Loppuvuodesta hankkeen projektikoordinaattori Miina Kajos kertoi ainetunnistuksesta Ina <3 Suomi -ohjelmassa.