Osana pelihaittojen kehitysohjelmaamme toimii Sininauhaliiton kanssa vuodesta 2004 asti tuotettu Peluuri. Apua ja tukea pelaajille, heidän läheisilleen ja peliongelmaisia työssään kohtaaville ammattilaisille tarjoava Peluuri on osa Peliklinikkaa. Tavoitteemme on ehkäistä ja vähentää pelaamisesta aiheutuvia sosiaalisia, taloudellisia ja terveydellisiä haittoja. Tarjoamme tietoa rahapelaamisesta, vertaistukea, neuvontaa, itsearviointitestejä ja oma-apuvälineitä.

Peluuri.fi-sivustolla oli viime vuonna 118 952 käyttäjää ja 537 573 yksilöityä sivujen katselua. Auttavaan puhelimeen ja chattiin saimme 2 304 yhteydenottoa. Palvelu on maksutonta ja anonyymia. Avasimme helmikuussa asiakkaille uudistetun Peli poikki -ohjelman. Verkossa toimiva kahdeksan viikon ohjelma auttaa pelaajaa lopettamaan tai asettamaan omalle pelaamiselle rajat. Vuonna 2019 ohjelman kävi läpi 225 pelaajaa. Käynnistimme myös digipelaajille suunnatun Restart-ohjelman.

Pyöritämme Peluurissa kahta keskustelufoorumia, Valttia ja Herttaa. Ongelmallisesti pelaaville tai peliongelmasta toipuville suunnatussa Valtissa oli 23 400 yksilöityä sivun katselua kuukaudessa. Ongelmallisesti pelaavien läheisille suunnatulla Hertta-keskustelufoorumilla oli 840 yksilöityä sivun katselua kuukaudessa. Palaute Valtti-keskustelufoorumista kertoo, miten tärkeää tuki on: 

Tästä sivusta on ollut paljon apua, ihanaa kun olette täällä antamassa virtuaalista tukea. Tuskin olisin nyt tässä tilanteessa, jos en olisi tänne kirjoittanut ja saanut hyviä neuvoja.
 

Pelihaittojen vähentämiseen tähtäävä kehitysohjelmamme lisää tietoa liiallisen raha- ja digipelaamisen riskeistä ja haitoista. Pyrimme vahvistamaan sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten osaamista.

Peluurilla oli 35 mediaesiintymistä, jotka tukivat tavoitettamme välittää ja tuottaa tietoa. Vaikuttamisen hetkeksi kuvailisimme myös sisäministeri Maria Ohisalon ja sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen Peliklinikka-vierailua, joka sai alkunsa Twitterissä esitetystä kutsustamme. Elokuussa 2019 alkoi vilkas ja tervetullut keskustelu pelihaitoista, Suomen rahapelijärjestelmän eettisyydestä ja Veikkauksen vastuullisuudesta. Keskustelu jatkui koko syksyn ja jatkuu yhä. Olemme osallistuneet erittäin aktiivisesti keskusteluun niin perinteisessä kuin sosiaalisessa mediassa.

Yksi vaikuttamisen hetkistä oli sisäministerin ja sosiaali- ja terveysministerin Peliklinikka-vierailu, joka sai alkunsa Twitterissä esitetystä kutsustamme.

Viime vuonna alkanut yhteistyö Mieli ry:n arabiankielisen kriisipuhelimen kanssa varmistaa arabiankielisen puhelinpalvelun rahapeliongelmissa. Käynnistimme myös yhteistyön venäjänkielisten yhdistysten liiton Faron kanssa MaPeLi-hankkeen tiimoilta. Hanke sai rahoituksen maahanmuuttajataustaisten peliongelmien vähentämiseksi.